+38 (044) 501 38 89 +38 (066) 980 49 33
+38 (063) 055 87 39 +38 (098) 108 76 56

ЯК ВИВЧАТИ НАДРА ТА НЕ НАТРАПИТИ НА ПАПЕРОВІ ХАЛЕПИ? (ВИДОБУВАННЯ ПІДЗЕМНИХ ВОД)

08 Листопада 2021
ЯК ВИВЧАТИ НАДРА ТА НЕ НАТРАПИТИ НА ПАПЕРОВІ ХАЛЕПИ? (ВИДОБУВАННЯ ПІДЗЕМНИХ ВОД)

🍂Осінь вступає в свої права, а ми продовжуємо писати про дозвільні документи для надрокористування. Не питайте, як це пов’язано…🙃 Просто поки нема нічого термінового, а ця тема цікава завжди.

ℹ️ В попередніх публікаціях ми писали про те, які документи потрібні для надрокористувачів, які отримали дозвіл на геологічне вивчення, та геологічне вивчення, в тому числі ДПР.

👉 А сьогодні ми поговоримо про тих надрокористувачів, хто ось зовсім-зовсім щасливий. Точніше, сьогодні ми поговоримо про видобування підземних вод. Але не турбуйтесь, про тверді корисні копалини вже також все готово і публікація не забариться.

🧐 Що ще треба розробити, затвердити, погодити, щоб хоч трохи спокійніше спати стосовно легітимності надрокористування, окрім наявності спеціального дозволу на користування надрами? Що треба зробити терміново один раз і поставивши «галочку» забути, а що треба робити з року в рік? Ці питання виникають в голові кожного надрокористувача, як тільки закінчується святкування отримання заповітного дозволу. Або коли він бачить своє підприємство в плані перевірок… Ми звичайно ж не «самі вумні», але невеличку шпаргалку для Вас підготували, читайте, виписуйте… Хоча навіщо, всі матеріали завжди можна подивитись на нашому сайті ➡️ https://ugs.ua/

🔹 Спеціальний дозвіл на користування надрами з метою видобування корисних копалин загальнодержавного значення надається на термін не більше двадцяти років❗️ Ви суттєво зменшити ризик потрапити під загрозу призупинення чи анулювання у разі оформлення всіх необхідних документів, виконання особливих умов спеціального дозволу, Угоди про умови користування надрами, вимог нормативно-законодавчих документів, рекомендацій ДКЗ.

Стосовно умов дозволу, програми робіт, рекомендацій ДКЗ… кожне родовище унікальне, тому дивіться, що написане саме у Вас, виконуйте… Якщо щось викликало питання – звертайтесь, завжди раді допомогти.

А зараз про загальні вимоги.

📣 Надрокористувач повинен:

1️⃣ Подати до Держгеонадра заяву про надання доступу до автоматизованої системи обліку. 📌Зробити це потрібно протягом трьох місяців з дати отримання спеціального дозволу на користування надрами або дозволу на спецводокористування. Заява подається в письмовій або електронній формі. Що і як робити:

➖ Порядок внесення відомостей про об'єм видобутих підземних вод водокористувачами до автоматизованої системи обліку видобутих підземних вод затверджений Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 23.03.2016 №110 ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0517-16#n29 , форма заяви доступна для скачування в форматі Word в Додатку до Порядку.

➖ Звертаєтесь до геологічної компанії, яка проводить вивчення Вашої ділянки надр. Якщо такої можливості нема, заповнюєте Заяву даними з наявних на підприємстві документів (спеціальний дозвіл на користування надрами, дозвіл на спецводокористування, паспорт свердловини, документи на засоби вимірювання. у разі виникнення питань, зверніться до профільної компанії, якщо у Вас Роздруковуєте і направляєте до Держгеонадра за адресою м. Київ, вул. А. Цедіка, буд. 16, або самостійно залишаємо за вказаною адресою у скриньці для кореспонденції, що знаходиться у вестибюлі;

🔎 На що звернути увагу?

➖ Знов таки, всі документи, які подаються до Держгеонадра, необхідно подавати з супровідним листом;

➖ Паперові або електронні документи, що підтверджують факт відправлення ми рекомендуємо зберігати.

2️⃣ Отримати висновок з ОВД. Підстави:

➖ ст. 15 Кодексу України про надра https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/132/94-%D0%B2%D1%80#n179,

➖ ст. 3, ст. 15, ст. 17 Закону України про ОВД https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2059-19#Text,

➖ Угода про умови користування надрами, особливі умови спеціального дозволу на користування надрами

🧐 Терміни⁉️ Терміново. Чому? Тому що згідно ч.4 ст.3 ЗУ «Про ОВД» ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ ❌ розпочинати провадження планованої діяльності, без оцінки впливу на довкілля та отримання рішення про провадження планованої діяльності. Ми взагалі радимо почати розробку ОВД, як тільки отримали протокол ДКЗ. Тому що показники та вихідні данні вже є, а процедура отримання висновку з ОВД без урахування часу на написання Звіту з ОВД займає мінімум 96 робочих днів.

🔎 На що звернути увагу?

➖ Розписувати перепитії цього квесту можна безкінечно… Але не будемо дублювати вже написане та розтлумачене. Порядок отримання висновку та підводні камені ми вже описували: https://ugs.ua/news/ovd_ty_moye_ovd_1

https://ugs.ua/news/ovd_ty_moye_ovd_2

3️⃣ Оформити документи, які посвідчують право на користування земельною ділянкою, де розташовані водозабірні свердловини. Дана вимога регламентується ст. 18 Кодексу України про надра ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/132/94-%D0%B2%D1%80#n179 , а також ст. 18 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2918-14#Text .

🔎 На що звернути увагу?

➖ На призначення земельної ділянки. Земля 1-го поясу ЗСО експлуатаційної свердловини згідно Класифікації видів цільового призначення земель, затвердженої Наказом Державного комітету України із земельних ресурсів 23.07.2010 № 548 ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1011-10#Text, повинна бути виділена по Коду КВЦПЗ 11.01 «Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами»

4️⃣ У разі відсутності, отримати Дозвіл на спеціальне водокористування. Дана вимога регламентується ст. 49 Водного кодексу України. ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/213/95-%D0%B2%D1%80#Text . Закон України «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» (п. 70 Переліку). ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3392-17#Text .

Закон України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності». ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2806-15#Text.

Дозвіл видається територіальними підрозділами Державного агентства водних ресурсів України та його. Отримання дозволу є обов’язковим для тих суб'єктів, які використовують воду в об’ємі від п’яти кубічних метрів на добу, або для тих, які використовують воду для виробництва напоїв та фасованої питної води в не залежності від обсягів видобутку. Всі умови, за яких дозвіл не отримується, наведено у ст. 48 Водного кодексу України. А тепер покроково:

➖ Розробити пакет документів згідно абзаці 6 ст. 49 Водного Кодексу України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/213/95-%D0%B2%D1%80#n477;

➖ Для одержання дозволу на спеціальне водокористування водокористувач звертається до відповідних центрів надання адміністративних послуг із заявою (затверджено наказом Мінприроди від 12 квітня 2018 року № 116, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 7 травня 2018 р. за № 567/32019) та пакетом документів або через портал електронних послуг Державного агентства водних ресурсів України ➡️ https://e-services.davr.gov.ua/ . Інструкція користувача порталу за посиланням ➡️ https://e-services.davr.gov.ua/.../03-26-2019-05-55-23....

➖ У разі відсутності зауважень до документів з боку Держводагенства, Держгеонадра та Мінздраву, протягом 30 календарних днів з дня надходження до територіальних підрозділів Держводагенства отримати дозвіл на спеціальне водокористування;

🔎 На що звернути увагу?

➖ Подання неповного пакета документів, необхідних для одержання дозволу, згідно із встановленим вичерпним переліком, наявність є підставою для відмови у видачі дозволу.

➖ Документи, подані суб'єктом господарювання або фізичною особою, мають містити достовірні відомості, відповідати вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, довгостроковим прогнозам водогосподарських балансів.

5️⃣ Заявник може подати заяву на отримання дозволу на спеціальне водокористування та відповідні документи через портал електронних послуг Державного агентства водних ресурсів України або Письмова заява та документи, що додаються до неї, подаються в одному примірнику суб’єкту надання адміністративної послуги через Центр надання адміністративних послуг.

6️⃣ Встановити на водозабірні свердловини контрольно-вимірювальні прилади на підставі ст. 98 Водного Кодексу України ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/213/95-%D0%B2%D1%80#Text та Порядку державного обліку артезіанських свердловин, облаштування їх засобами вимірювання обсягу видобутих підземних вод, затвердженого Постановою КМУ від 8.10.2012р. №963 ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/963-2012-%D0%BF#Text.

🔎 На що звернути увагу?

➖ Засоби вимірювання водовідбору повинні мати паспорт приладу, бути опломбовані та проходити періодичну метрологічну повірку.

7️⃣ Скласти та погодити у встановленому законодавством порядку Технологічну схему розробки родовища. Необхідність її розробки та порядок погодження визначений в ст. 51 Кодексу України про надра ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/132/94-%D0%B2%D1%80#n179 та Закону України «Про курорти» ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2026-14#Text , а порядок розробки в Стандарті Державної геологічної служби України від 4.01.2009р. СОУ 73.1-41- 02.05.01:2008 «Питні та технічні підземні води. Підготовка технологічних схем розробки родовищ. Методичні вказівки». Терміни розробки визначені в Програмі робіт. Розробляти технологічну схему повинні спеціалізовані компанії, які мають в штаті сертифікованого проектувальника, краще, якщо це буде компанія, яка веде Вам гідрогеологічне обслуговування, але це не обов’язково. Підказки, як обрати проектувальника, можна подивитись тут ➡️ https://ugs.ua/news/yak_obraty_pidryadnyka

🔎 На що звернути увагу?

➖ На терміни, вказані в Програмі робіт. Невиконання пунктів програми робіт у вказані терміни може призвести до визначення порушення в акті перевірки (що в свою чергу може потягнути за собою подання на призупинення дії дозволу). Ну і окрім цього, в кінці року Ви подаєте до Держгеонадра звіт про виконання програми робіт, де вказуєте що виконано, а що ні. Написати «виконано» не вийде, про це нижче напишемо детальніше.

➖ На погодження. Технологічна схема розробки родовища згідно чинного законодавства повинен бути погоджена згідно ст. 51 Кодексу про надра, погоджуються користувачами надр з Держгеонадра та Держпраці.

➖ На узгодженість показників технологічної схеми з запасами корисних копалин, затверджених протоколом ДКЗ та з лімітами, встановлені Дозволом на спецводокористування.

8️⃣ Розробити Проект зон санітарної охорони, погодити та затвердити та встановити зони охорони вимагають: стаття 93 Водного кодексу України ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/213/95-%D0%B2%D1%80#Text, ст. 30, 31 Закону України «Про курорти» ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2026-14#Text, ст. 34, 35, 36 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2918-14#Text, Правила технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів України, затверджений Наказом Державного комітету по ЖКГ від 5.07.95р. №30 ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0231-95#Text . А якщо людською мовою, Вам потрібно:

➖ Розробити проект зон санітарної охорони. Тобто звернутись до профільної організації для його розробки.

➖ Погодити Проект: з місцевими радами, Державним агентством водних ресурсів України, Держгеонадрами, Державною санітарно-епідеміологічну службою України, обласними, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями.

➖ Огородити першу зону санітарної оборони парканом та суворо дотримуватись її режиму. Тобто в цій зоні можуть бути розташовані лише споруди та обладнання, яке має безпосереднє відношення до видобутку підземних вод зі свердловини та обладнання з водопідготовки.

🔎 На що звернути увагу?

➖ Ми Вас благаємо, ніяких страусів, кіз, гусей, вуликів!!! Ніякого складання будівельних матеріалів на потім!!! Металобрухту, бо «завтра заберуть, а складати не де»!!!Ви думаєте ми глузуємо? Ні в якому разі. І самі бачили, і в приписах читали, що саме треба прибрати з першого поясу санітарної охорони. Повірте, те, що ми знаходили в першому поясі іноді викликало навіть не здивування, а шок.

➖ Ну і на розміри. Огороджена територія повинна відповідати проектним значення. З усіх боків! Ви бачили інспектора зі складним метром переміряючого периметр? Ми бачили.

9️⃣ Організувати наявність гідрогеологічного обслуговування, гідрогеологічної документації та режимних спостережень. Окрім Кодексу про надра ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/132/94-%D0%B2%D1%80#n179 , та Правил технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів України, затверджений Наказом Державного комітету по ЖКГ від 5.07.95р. №30 ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0231-95#Text , ці вимоги регламентуються ще 5 наказами та 2 НПАОПами в сфері користування надр в залежності від виду підземних вод та лікувальних ресурсів. Ну що можна сказати з приводу цього пункту? Виконати його можна двома шляхами: найняти гідрогеолога або заключити договір з профільною компанією. У кожного з них є свої плюси та мінуси. Але ми все ж таки на боці супроводу профільною компанією. Чому? Не тільки тому, що ми як раз та сама компанія, яка такі послуги надає. Тут правильніше сказати, що ми стали надавати такі послуги через попит надрокористувачів, які відмовились від найнятого гідрогеолога. З наших переваг можемо зазначити:

📍 гідрогеологів у нас в штаті 6. І якщо один з них захворіє, піде у відпустку, або навіть і звільниться, надрокористувач цього в результатах роботи навіть не помітить;

📍 за повноту та достовірність робіт та спостережень відповідає компанія, яка вже більше 10 років на ринку і іти з нього не збирається, а не фізична особа, яка може і захворіти ну і далі…

📍 в комплекті з необхідними згідно вимог законодавства робіт Ви також отримуєте і надання консультацій в інших питаннях, і допомогу з річною звітністю, і присутність на перевірках наших фахівців, які б’ються за кожен пункт порушень пліч о пліч з Вами… Ну досить реклами, стаття то не про це, пішли далі.

1️⃣0️⃣ Раз на рік до 31 січня наступного року подавати до Держгеонадра Звіт про виконання програми робіт. У разі наявності обслуговуючої компанії, Вам доведеться його лише підписати. Але якщо робите своїми силами… Ну що ж, немає тут нічого складного. Форма звітності затверджена наказом Державної служби геології та надр України від 22 серпня 2013 р. № 433 ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0433771-13#Text . Заповнити Звіт та в паперовому вигляді, рекомендованим листом надіслати до канцелярії Держгеонадра за адресою 03057, м. Київ, вул. А. Цедіка, 16, канцелярія.

🔎 На що звернути увагу?

➖ На колонку 5: «Назва та реквізити документа, що підтверджує виконання пункту». Якщо у Вас у програмі робіт написано «Розробити та погодити робочий проект розробки родовища» то напису в 4 графі «виконано» буде недостатньо. В 5 графі необхідно навести повну назву проекту, а також якими органами і коли його було погоджено;

➖До графи 4 є виноска «Заповнюється описовим способом». Якщо Ви заповнюєте цей звіт перший раз і ламаєте голову, що описувати, пропонуємо обрати зі вже сталих прикладів заповнення: «Термін виконання не настав», «В процесі виконання», «Виконано»;

➖ Ми рекомендуємо зберігати документи, що підтверджують відправку пакету документів, відомості про реєстрацію їх в Держгеонадра.

1️⃣1️⃣ Раз на рік до 1 грудня поточного року подати до Держгеонадра копії паспортів артезіанських свердловин відповідно по постанови КМУ від 8.10.2012 р. №963 ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/963-2012-%D0%BF#Text . Копії паспортів з усіма додатками надіслати до Держгеонадра рекомендованим листом за адресою 03057, м. Київ, вул. Антона Цедіка, 16, канцелярія, з описом відправлення. Розділи паспорту та додатки, вказані в примітках до Паспорту (стор. 10) надіслати в електронній формі на адресу geonadra@geomail.kiev.ua.

🔎 На що звернути увагу?

➖ На примітки, що знаходяться на 9-10 сторінках. В них описано, як повинен бути заповнений паспорт, яким чином він повинен бути завірений та скріплений. Окрім цього, там є вказівки які розділи паспорту надсилаються в електронній формі до Держгеонадра.

➖ Ми радимо зберігати документи, що підтверджують відправку пакету документів, відомості про реєстрацію їх в Держгеонадра.

1️⃣2️⃣ Раз на рік скласти та подати до Держгеонадра звіт Форма 7-Гр «Звітний баланс використання підземних вод в … році». Форма звітності та інструкція з її заповнення затверджена Міністерством екології та природних ресурсів України від 14.03.2016р. №97 ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0789-16#Text. Як зробити? Підписати надану геологічною компанією форму, якщо це входить в перелік робіт за договором про геологічний супровід. Або:

➖ скачати та заповнити звітну форму відповідно до інструкції;

➖ направити заповнений підписаний та засвідчений печаткою паперовий варіант за адресою: 03057, м. Київ, вул. Антона Цедіка, 16, Держгеонадра, канцелярія;

➖ направити електронний варіант на адресу geonadra@geomail.kiev.ua.

На що звернути увагу?

➖ Форма 7-Гр подається в паперовому та електронному вигляді.

➖ Ми радимо зберігати документи, що підтверджують відправку пакету документів, відомості про реєстрацію їх в Держгеонадра.

1️⃣3️⃣ Раз на рік розробити та погодити з територіальним органом Держпраці План відбору і втрат. Ця вимога регламентується ст. 51 Кодексу України про надра ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/132/94-%D0%B2%D1%80#n179, а також Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України № 34/м від 03.03.2003р. ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0377-03#Text . Ми знов таки радимо звернутись до фахової організації. А в ідеалі до організації, яка веде геологічний супровід. Хоча, якщо у Вас є така компанія, цей документ або вже включений в перелік послуг за договором, або Ви отримаєте нагадування про необхідність його розробки. Вимог законодавства щодо кваліфікаційних критеріїв розробника документу немає і Ви, звичайно, можете спантеличити його розробкою гідрогеолога, еколога або фахівця з охорони праці, якщо вони у Вас є в штаті… Але «танці» на етапі погодження ще ті… А коштує ця послуга не так вже і дорого, тому нам здається краще вже звернутись до фахової організації, яка займається розробкою та погодженням планів з року в рік. Наприклад наша організація в кінці року їх майже «штампує»… Якщо в цифрах, то більше 30 на рік. Як Ви гадаєте, «рука набита»?

🔎 На що звернути увагу?

➖ На узгодженість показників водовідбору та втрат з протоколом ДКЗ та дозволом на спецводокористування;

➖ На вимоги територіального органу Держпраці. Дізнатись які саме вимоги до Річного плану висуваються в області, де проводиться діяльність можна на сайті територіального органу Держпраці. У разі відсутності такої інформації - за відсутності останнього – зв’язавшись з представниками Держпраці для уточнення вимог.

🤔 Ну начебто й усе… Будемо видобувати!

Так. Звичайно ж, в рамках однієї статті ми не можемо надати вичерпний перелік умов користування надрами. Тай і вимог законодавства з охорони праці ми зовсім не чіпали… Але сподіваємось хоч трохи полегшили Вам життя, стосовно вивчення законодавства про надрокористування. а якщо у Вас чи залишились, чи виникли питання, завжди раді відповісти як в рамках коментарів, так в особистому спілкуванні.

будь в курсі новин та змін у законодавстві

підпишись та отримуй інформацію першим