+38 (044) 501 38 89 +38 (066) 980 49 33
+38 (063) 055 87 39 +38 (098) 108 76 56

ЯК ПІДГОТУВАТИ ПІДПРИЄМСТВО ДО ПЕРЕВІРКИ СВОЇМИ СИЛАМИ? ПЛАН ПЕРЕВІРОК 2021

14 Грудня 2020
ЯК ПІДГОТУВАТИ ПІДПРИЄМСТВО ДО ПЕРЕВІРКИ СВОЇМИ СИЛАМИ? ПЛАН ПЕРЕВІРОК 2021

Пам’ятаєте анекдот?

   

   - Привіт. Хотів в тебе спитати. Задача ось яка…

   - Почекай, тобі пораду чи консультацію?

   - А в чому різниця?

   - Порада безкоштовна, консультація за гроші.

   - Пораду, звичайно!

   - Моя тобі порада: запишись на консультацію.

І це правильно. Якщо Ви витратили час на те, щоб вивчити якусь тему, то цей час коштує грошей. Навіть якщо зараз на вирішення цього питання Ви витрачаєте 5 хвилин, до цього Ви витратили дні, тижні, а іноді і роки на те, щоб знати як. Так працює бізнес. Ми – Бізнес. І ми так працюємо. З одним але… Якщо у Вас є фахівець, який може виконати поточні задачі, ми ділимося досвідом безкоштовно.

Думаєте, тому, що ми альтруїсти? Ні. Просто тоді Ви звернетесь до нас за вирішенням більш складних і цікавих задач. А зекономлені на вирішенні поточних питань гроші направите на дійсно важливі для Вас речі.

Сьогодні мова піде про третю стратегію поведінки підприємства перед перевіркою, а саме: Підготуватись до перевірки самотужки, власними силами підприємства. Це можливо, особливо коли керівництво не економить гроші на співробітниках і підприємство укомплектоване  грамотними гірничим інженером, геологом, екологом та юристом. Або має в штаті одного досвідченого працівника, який розбирається відразу в усіх питаннях.

Припустимо, Вам пощастило мати фахівця. Або Ви і є той самий фахівець, на якого покладені ці завдання. З чого почати? Що робити? В якій послідовності? Де брати інформацію?

Далі наводимо узагальнений алгоритм дій:

1. З’ясувати терміни проведення перевірки і визначитись скільки часу на підготовку підприємства у Вас є. Де знайти інформацію? На сайті Державної регуляторної служби за посиланням http://www.drs.gov.ua/state-supervision-category/plany-perevirok/ та на сайті Державної служби геології та надр за посиланням https://www.geo.gov.ua/plans-for-inspections-of-subsoil-users/ .

2. Визначити вид користування надрами та корисних копалин. Де знайти інформацію? Вид користування надрами вказаний в Спеціальному дозволі. Вид корисних копалин також.

3. Знайти Форму переліку питань для проведення заходів державного геологічного контролю. Де знайти інформацію? Звертаємо Вашу увагу, що Наказ Міністерства екології та природних ресурсів України від 28.03.2013 № 133 «Про затвердження форм документів у сфері здійснення державного геологічного контролю» втратив чинність 23.08.2019.

Нова уніфікована форма акту, що складається за результатами  проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю) щодо додержання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері геологічного вивчення  та раціонального використання надр затверджена Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 26.06.2019 № 299 і доступна за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0818-19#Text.

4. Обравши форму акту перевірки, ретельно, питання за питанням, пункт за пунктом відповісти на всі питання. Підібрати всі документи, які вимагає акт перевірки. Перевірити їх наявність, легітимність (всі необхідні відповідно до законодавства погодження або реєстрації) та терміни дії. Де знайти інформацію? Стосовно того, яким чином підприємство повинно відповідати на те чи інше питання акту – в законодавчому акті, який регламентує це питання. Стаття, пункт та сам законодавчий акт вказані в останньому стовпчику таблиці питань, які підлягають перевірці.

5. Виписати всі питання, які стосуються Вашого підприємства, але вимоги яких не виконані. Це і є Ваші порушення, які будуть відображені спочатку в акті, потім в приписі, і на усування яких Вам буде наданий певний термін.

6. Розділити порушення на 2 групи:

1)  Усунення не вимагає великих витрат часу і фінансів і можливо власними силами підприємства;

2)  Усунення вимагає великих витрат часу і фінансів, а також участі сторонніх виконавців.

7. Усувати порушення раніше, ніж їх знайдуть перевіряючі. І починати ми рекомендуємо з тих, усунути які важче, дорожче та довше. Дрібниці можна встигнути виправити і за час, наданий в приписі.

 Ми виклали загальний алгоритм та корисні посилання, але впевнені, що у Вас ще могли залишитися питання, які не розкриті в цій статті. Тому ми і надалі будемо знайомити Вас з проблемними питаннями надрокористування. Обговорення вітаються.

 Ми бажаємо Вам успіху та безпроблемної роботи! А також хочемо нагадати, що наші фахівці, що пройшли не один десяток перевірок на багатьох підприємствах завжди готові прийти Вам на допомогу у вирішенні важких проблем, або підказати що робити в тих питаннях, які Ви більшою мірою можете вирішити самостійно.

Наші фахівці завжди готові надати Вам кваліфіковану та вчасну допомогу.

будь в курсі новин та змін у законодавстві

підпишись та отримуй інформацію першим