+38 (044) 501 38 89 +38 (066) 980 49 33
+38 (063) 055 87 39 +38 (098) 108 76 56

Як купити родовище корисних копалин, а не купу нікому не потрібних папірців? -Частина 1-

02 Листопада 2020
Як купити родовище корисних копалин, а не купу нікому не потрібних папірців? -Частина 1-
Україна – країна з дуже великим потенціалом в напрямку видобування корисних копалин. Наша країна знаходиться в межах геологічного утворення, яке називається Український кристалічний щит. Кристалічний – тому що вміщує кристалічні зерна порід, в основному магматичного походження, що мають не аби-яку цінність при їх видобутку.
Тому зрозуміло, що поклади кристалічних порід, наприклад граніту, а разом з ним інших корисних копалин, придатних для різного виду будівництва, в нашій країні виняткові. Та багатства наших надр не обмежуються лише цим. На території нашої батьківщини в промислових масштабах є поклади більш ніж 117 видів корисних копалин, близько 8 700 родовищ мають промислове значення і враховуються Державним балансом запасів корисних копалин. Понад 3 000 родовищ з 99 видів корисних копалин освоєно промисловістю. І це тільки за даними державного балансу корисних копалин. А скільки ще не вивчено?
Тому видобувний бізнес був завжди дуже привабливим. Окрім одного «але»…
Для того, щоб мати право видобувати корисні копалини, треба пройти важкий, дорогий, іноді розтягнутий на роки, шлях отримання чарівного папірця «Спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування корисних копалин». Весь жах попереднього речення повністю зрозуміють тільки люди, які його вже пройшли. З одного боку це дійсно жах, який витягує всі сили та гроші з майбутніх надрокористувачів, з іншого – держава піклується про те, щоб дозвіл отримували лише ті, хто дійсно не дивлячись ні на що здатен вести цей хоча і привабливий, але дуже складний бізнес. Про це можна дискутувати нескінченно, але зараз мова про інше.
Є людина, в якої є вільні гроші та велике бажання зайнятися видобувною діяльністю. Але наслухавшись жахів про цей шлях людина приймає одне з трьох рішень: 1) гори воно все… 2) я пройду і отримаю… 3) так а може є вже щось готове, що можна придбати і просто працювати…
Ось про цей третій шлях ми і хочемо поговорити детальніше.
Чому? Тому, що фахівці нашої компанії вже близько двадцяти років працюють в сфері надрокористування та займаються повним спектром обслуговування видобувних підприємств.
– Ви хочете спеціальний дозвіл? – Вам до нас.
– Вам потрібно написати Робочий проект? – Вам до нас.
– У Вас призупинили Спеціальний дозвіл і Ви не уявляєте як усунути недоліки? – Вам до нас.
– Ви не розумієте, що не так на Вашому підприємстві, але відчуваєте, що десь щось вже трапилось чи може трапитись? – Вам до нас.
А тепер улюблене: – Ми тут кар’єр купили… а дозвіл чогось зупинили… або купили, та не знаємо які документи повинні бути… купили, а завтра перевірка, що робити? І це кожне п’яте звернення!!! Шановні, Ви коли машину купляєте, Ви на СТО її перевіряєте до купівлі, чи потім коли вже колесо відвалюється? Відповідь завжди вражає: так юристи перевірили, аудитори перевірили бухгалтерію, що ще треба? Це як попросити хатню робітницю перевірити машину. Вона перевірить в межах своєї компетенції: чисто в салоні чи ні. І все!!! А кар’єр це не машина, коштує він в десятки разів більше. І одна з головних складових вартості – це саме родовище, а не юридична та бухгалтерська автентичність підприємства.

будь в курсі новин та змін у законодавстві

підпишись та отримуй інформацію першим