+38 (044) 501 38 89 +38 (066) 980 49 33
+38 (063) 055 87 39 +38 (098) 108 76 56

ОВД ТИ МОЄ, ОВД. ЧАСТИНА 1

25 Травня 2021
ОВД ТИ МОЄ, ОВД. ЧАСТИНА 1

Вже й літо на порозі. А весняних деньків залишилося не багато та не мало. Але ще цілий тиждень😊

Що для Вас весна?

Та багато чого… Нові надії, очікування тепла… Пробудження природи… Цей перелік можна продовжувати безкінечно.

А ще ми помітили дивний збіг🧐 Навесні, люди найбільше турбуються проблемами екології. Хоча чому дивний? Пробуджена природа як раз нагадує про те, що про неї треба турбуватись, а танення снігів оголяє звалища та наповнює річки іноді до небезпечного рівня.

Чому геологи та гірничі інженери також навесні більше турбуються про екологію? Теж цілком зрозуміло: ми на низькому старті. Початок польових роботи для перших та видобувні для других. І ми виходимо з кабінетів, де взимку підводили підсумки, класифікували та описували знахідки, розробляли плани на наступний рік і нарешті занурюємось в звичне середовище проживання - природні ландшафти, що готуються до техногенних змін, чи знаходяться в процесі змін внаслідок діяльності людини індустріальної…

ℹ️ Тому сьогодні ми хочемо поговорити про вплив діяльності людини на довкілля. Про прогнозування наслідків цієї діяльності.

❗️18 грудня 2017 року відповідно до вимог Угоди про асоціацію та європейських директив в Україні набув чинності Закон «Про оцінку впливу на довкілля».

Пройшло більше 3 років. Пройшов перший ажіотаж, потроху прописались нехай не всі, але більшість підзаконних актів, методик, інструкцій… Ті, хто стикається перший раз читають, розбираються…Ті, хто вже стикався зі «звіром на ім’я ОВД» вже приблизно знають що це і з чим його їсти…😒

🔶Чому ми вирішили зачепити цю тему? Тому що повністю, 100% в ОВД не розбирається ніхто. Але так як станом на сьогодні в нас на різних етапах роботи у нас більше 50 справ ОВД, 35 отриманих висновків ми вважаємо, що більш менш розбираємось в цій процедурі. І готові поділитись знанням та досвідом.

Коли планувалась ця публікація, самими важкими питаннями було «З чого почати?» та як викласти послідовно, зрозуміло… Але рішення як завжди підказали клієнти😇 Ми зібрали питання, які ми найчастіше чуємо від клієнтів і вирішили вкласти матеріал у формі відповідей.

➡ Якщо Ви не знайдете те, що Вас цікавить, питайте, коментуйте, або дзвоніть, приходьте, все розкажемо, покажемо… Єдине що хочемо зауважити, ми все ж таки намагаємось концентруватись на написанні ОВД в сфері надрокористування, як нашого основного виду діяльності. Тому деякі питання будемо висвітлювати саме в рамках діяльності з надрокористування.

Ну, поїхали…

1️⃣ А мені ОВД треба?

- Якщо Ви користуєтесь надрами з метою видобування корисних копалин – ТАК✅;

- Якщо ви користуєтесь надрами з метою геологічного вивчення нафтогазових надр, у тому числі ДПР з подальшим видобуванням нафти, газу – ТАК✅;

- Якщо Ви користуєтесь надрами з метою геологічного вивчення або геологічного в тому разі ДПР – НІ❎. Але поки що… Ви повернетесь до питання коли захистите запаси та перейдете до видобування, тому хоча б по діагоналі, а продивитись, що Вас чекає не завадить.

2️⃣ А де мені висновок отримувати: в Мінприроди чи в уповноваженому територіальному органі з питань екології та природних ресурсів?

- Для видобування підземних вод за параметром кількості видобування: до 10 млн м3 на рік – в уповноваженому територіальному органі з питань екології та природних ресурсів📍; більше 10 млн м3 на рік – в Мінприроді🔰;

- Для видобування твердих корисних копалин, що видобуваються відкритим способом, окрім торфу – за параметром площі родовища: до 25 га – в уповноваженому територіальному органі з питань екології та природних ресурсів📍; більше 25 га – в Мінприроді🔰;

- Для видобування торфу за параметром площі родовища: до 150 га – в уповноваженому територіальному органі з питань екології та природних ресурсів🔰; більше 150 га – в Мінприроди📍;

- Для твердих корисних копали, що видобуваються підземним способом – в Мінприроди🔰;

- Для нафти та газу – в Мінприроди🔰

3️⃣ Скільки це займає часу⏳?

На це питання нажаль конкретної відповіді не існує. Можемо навести термін: не менше. Не менше 96 робочих днів. Це сума термінів, розписаних в законі на проведення всіх етапів процедури ОВД. Конкретні терміни отримання висновку завжди оговорюються виходячи з конкретного об’єкту: його складності, наявності вихідних матеріалів, завантаженості органу, що видає висновок. Ну а зараз до цього ще додались карантинні обмеження на тій території, де знаходиться об’єкт.

4️⃣ Чи може наше підприємство написати ОВД та отримати висновок своїми силами? Так. На законодавчому рівні немає обмеження чи якихось спеціальних вимог до осіб та підприємств, що мають право розробляти ОВД. І якщо в штаті Вашого підприємства є грамотний еколог☝️, йому це в принципі під силу. Хочемо як завжди розкрити переваги та недоліки такого рішення. Головною перевагою тут звичайно ж виступає вартість. Тому що штатному екологу Ви платите заробітну плату, і він працює в рамках свого робочого часу. У нас є клієнти, які своїми силами написали ОВД та отримали позитивний висновок. Єдине, що хочемо зауважити, що всі клієнти, які отримали ПОЗИТИВНИЙ висновок з ОВД з першого❗️ разу мали в штаті або професійну екологічну службу або дійсно фахових екологів. В недоліках цього методу є ризик затягування термінів отримання висновку. Він має дві складові: 🔹 якщо еколог Вашого підприємства раніше не стикався з розробкою ОВД, йому знадобиться час на те, щоб розібратись, як в проведенні процедури, так і в вимогах написання як самого звіту, так і документів, що йому передують; 🔹 у разі отримання відмови, вся процедура розпочинається з початку і ви знов таки отримаєте висновок не менше ніж через 96 робочих днів, після отримання відмови. А затягування термінів отримання висновку веде в свою чергу до простою підприємства, так як Закон про ОВД забороняє проведення планової діяльності без висновку. 🔶Окрім цього, при проведенні повторної процедури, Вам доведеться повторно сплачувати публікації в засобах масової інформації та громадські обговорення, а це в свою чергу при отриманні першої відмови суттєво знижує економію коштів, а у разі отримання другої відмови і проведення процедури по третьому разу вже просто збільшує витрати.

🟩 Тому відповідь наступна: ТАК, Ви можете написати ОВД та отримати висновок самостійно, якщо Ви впевнені в силах своїх співробітників саме в цій галузі.

P.S. А якщо Ви не впевнені або потрібна допомога, тоді ми завжди чекаємо на Вас😁 ➡️ https://ugs.ua/services/ocinka-vplivu-na-dovkillya

будь в курсі новин та змін у законодавстві

підпишись та отримуй інформацію першим